O czym należy pamiętać, decydując się na dokarmianie ptaków.

Kiedy dokarmiać ptaki?

Ptaki najlepiej zacząć dokarmiać po pierwszych opadach śniegu, gdy zdobywanie pożywienia staje się utrudnione. Zbyt wczesne dokarmianie zaburza ich wędrówkę, powodując pozostawanie w Polsce i późniejsze problemy w przetrwaniu zimy.

Jeśli zdecydujemy się na dokarmianie ptaków, powinniśmy robić to systematycznie. Dokarmianie najlepiej zakończyć wczesną wiosną, gdy ptaki będą już w stanie samodzielnie zdobyć pożywienie.

#chlebptakomszkodzi

Starajmy się wybierać odpowiedni pokarm:

  • dla drobnych gatunków wróblowatych – np. mieszanki nasion, ziaren (łuskany słonecznik, dynia, siekane orzechy, proso, drobne kasze, owies lub płatki owsiane),
  • dla większych gatunków, jak gołębie, kawki, gawrony – większe nasiona – pszenica, gruba kasza,
  • dla sikor i dzięciołów – można powiesić kawałki niesolonej, surowej słoniny (nie może ona wisieć dłużej niż dwa tygodnie), siekane orzechy,
  • dla kosów i kwiczołów – np. pokrojone jabłka, morele, owoce jarzębiny, czarnego bzu, głogu, dzikiej róży,
  • dla ptaków wodnych – kaczek, łabędzi – np. ziarna zbóż, płatki owsiane, drobno pokrojone warzywa, kukurydza.

Pamiętajmy!

  • pokarm musi być naturalny, świeży, bez dodatku soli i przypraw,
  • zepsute jedzenie czy pleśń mogą zaszkodzić,
  • karmienie pieczywem przez kilka miesięcy prowadzi do chorób układu pokarmowego,
  • w sklepach zoologicznych możemy kupić gotowe mieszanki dla ptaków,
  • dokarmiajmy w odpowiednim miejscu, czyli tam, gdzie ptaki będą miały łatwy i bezpieczny dostęp do pożywienia, a resztki pokarmu nie będą zalegały i wabiły np. gryzoni.

Mądre dokarmianie ptaków pomoże przetrwać im zimę, nieprzemyślane może przynieść więcej szkód niż korzyści.

Źródło informacji: Anna Gródka, Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych